ПОД ТЕПЕТО има нов епизод!

Гледай сега!
АктуалноЖивотЗабавлениеКултураНовини

Вежди Рашидов събирал 40 години колекцията, която подрежда в Пловдив, излага собствени акварели и скулптура

Станалият известен офорт на Рембранд – поставен с лице, а не с гръб

Енчо Пиронков, Йоан Левиев и други известни лица в зала „Портрети“ на втория етаж на ГХГ

Теодор Караколев

Картини на западноевропейски майстори и собствени творби на Вежди Рашидов съставят новата изложба в Градската художествена галерия на Главната улица в Пловдив. Изложбата ще се открие на двата етажа в залата за временни експозиции на 5 септември. Лично депутатът и председател на комисията по култура Вежди Рашидов подреди изложбата си „Страсти“ и се очаква да присъства на откриването след няколко дни.

На първия етаж са подредени около 40 творби, собственост на Рашидов. Бившият министър на културата разказа при подреждането, че ги е събирал около 40 години. Не съм акцентирал на дадени имена или течения, а ги  избирах по собствен вкус, без значение от автора, добави още скулпторът. Работите са от автори от XVII, XVIII и XIX век.

Все пак в изложбата ще видим работа и на един от най-известните творци в историята – Рембранд. Представен е отпечатък, за който самият Рашидов твърди, че е получил като подарък от Светлин Русев. Офортът е известен и каталогизиран – портрет на Pieter Haaringh, изработен през 1655 година. След съмнения, проявени от сайта „Площад Славейков“ Рашидов заяви, че ще изложби офорта с гърба, на който е записано лично от Светлин Русев, че му подарява този портрет от Рембранд, който „не е лош“. Представеният и рамкиран отпечатък е по-малък и само част от известния рембрандов офорт.

Офортът от Рембранд

Темата за автентичността на творбите и техните сертификати стана особено популярна през тази година след злополучна изложба в галерия „Структура“ в София, в която много от творбите, представени като разкриващи бели петна в „българския модернизъм“, се оказаха фалшификати. Относно конкретната творба Рашидов не коментира в детайл нейния път, като по-рано заяви, че няма по-голям сертификат от това Светлин Русев да гарантира автентичността.

На втория етаж Рашидов ще представи множество акварели, които е рисувал през годините. Освен тях той показва и неговите основни работи – различни скулптури. Сред тях има много портрети на различни лица. Част от тях са на известни пловдивчани – Енчо Пиронков, Йоан Левиев, както и на популярни български или световни имена – Петьо Блъсков, Гауди и други. Те са подредени в последната зала на втория етаж – където има и фотографии на други скулптури, извън изложбата.

Една от залите е посветена и на фотографии – портрети на самия Рашидов. Също както снимките на скулптурите, те са творби на Иво Хаджимишев.

Изложбата се открива на 5 септември от 18 часа. Тя ще остане в залата за временни експозиции на улица „Княз Александър“ 15 (Главната) до 15 октомври.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

3 коментари

  1. Да цитираме:

    Вежди Рашидов показва Рембранд, има ли сертификат?
    Депутатът реди изложба на два етажа в Градската галерия в Пловдив
    Детайл от поканата за изложбата на Вежди Рашидов в Градската галерия в Пловдив, на която се вижда логото на „Пловдив, Европейска столица на културата“. – Вежди Рашидов показва Рембранд, има ли сертификат?
    Детайл от поканата за изложбата на Вежди Рашидов в Градската галерия в Пловдив, на която се вижда логото на „Пловдив, Европейска столица на културата“.

    Диляна ДИМИТРОВА
    Диляна ДИМИТРОВА

    30.08.2019

    Време за четене: 4 мин.

    „Една галерия не е нищо друго, освен магазин за продажба на произведения, както Билата е магазин за продажба на сирене“, каза Вежди Рашидов през юни, коментирайки скандала с фалшивите картини в столичната галерия „Структура“. И явно сега депутатът си е намерил една галерия тип „Билла“, за да покаже произведения от личната си колекция – Градската галерия в Пловдив.

  2. А какво стана “ с незабавното и неизбежно светкавично възстановяване “ на бандитско- вандалското целенасочено и злоумишлено опожаряване на Тютюневия Град ??!! Веждичката обеща горещо, кълнейки се в горенаписаното… уви, всички десе мултаци сте едни и същи мили и не толкова мили лъжци!

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина